NHSZ Tatabánya Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt.

Az NHSZ Tatabánya Zrt. tevékenységének bemutatása

Ipari és kereskedelmi partnereknek komplex, innovatív és hosszú távú megoldásokat kínálunk a hulladékok gyűjtésétől a válogatáson át a hulladékkezelésig és hasznosításig. Az NHSZ Tatabánya Zrt. stratégiai célkitűzéseit állandó, megbízható minőségű szolgáltatási színvonallal kívánja elérni. Szolgáltatási tevékenységünk magas színvonalát a megfelelő gépi, technikai eszközeink teszik lehetővé, melyeket a partnereink igényeinek megfelelően bővítünk és fejlesztünk.

A különböző feladatok ellátásához folyamatosan növekvő gépjárműparkunk (36 db MAN, 1 db MERCEDES, 1 db STEYR, 5 db VW, 1 db KOMMOBIL, 1 db MULTICAR, 1 db BUCHER, 1 db AEBI seprőgép, stb.) és speciális felépítményeik állnak rendelkezésre. Emellett a széles edény- és konténerskála, valamint számos munkagép biztosítja a munkafolyamatok zavartalan ellátását.

Hulladékszállítás, ártalmatlanítás

Vállalatunk fő profilja a veszélyes és nem veszélyes hulladék gyűjtése, szállítása, hasznosítható hulladékok előkezelése, melyet elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér, Győr - Moson - Sopron és Pest megyei ipari termelő egységeknél végzünk, de országos hálózattal rendelkező partnereknek is szolgáltatunk. Több mint 2500 vállalkozás bízott meg bennünket hulladékkezeléssel. A munkát korszerű MAN alvázú célgépekkel hajtjuk végre. A nagy mennyiségű hulladékok szállításához edényzeteket kínálunk a 3 m3-től a 30 m3-ig. Vállalatunk üzemelteti a tatabányai regionális hulladéklerakót.

Szelektív hulladékkezelés (ipari, kereskedelmi, intézményi szelektív hulladékgyűjtés)

A leghatékonyabb a szelektív hulladékgyűjtés, hasznosítás az ipari, kereskedelmi, intézményi területen. Folyamatosan fejlesztjük partnereinkkel közösen a papír, műanyag, fém, üveg, fa, gumi, és egyéb hasznosítható hulladék szelektív gyűjtését azok keletkezési helyén.

Az igényeknek, a technológiának megfelelően biztosítjuk a gépi, technikai eszközöket, valamint az élő munkaerőt is. Partnereinkkel közösen folyamatosan fejlesztjük a gyűjtési, szállítási technológiát hogy az minél költségtakarékosabb és hatékonyabb legyen.

A begyűjtött hulladékot vagy közvetlenül a feldolgozó helyre vagy szortírozás, előkezelés, bálázás céljából telephelyeinkre szállítjuk. Előkezelési tevékenységeink közé tartozik a fém és műanyag hulladék bontása, válogatása, darabolása is.

A legfontosabb célkitűzésünk, hogy partnereink igényeinek eleget tegyünk, a keletkező hulladékok környezetkímélő újrafeldolgozásával. Mindennek érdekében kialakítottunk egy menedzsment rendszert, melynek részeként minden partnernek mindig azonos kapcsolattartó kollégánk áll a rendelkezésére. Fontos feladatunk, hogy pontosan tartsuk be a szállítási és adatszolgáltatási kötelezettségeinket, és jogszabályok szerint szolgáltassunk kiváló minőségben. Hulladékkezelési feladatokat mind Tatabányán található Vasvári Pál úti telephelyünkön, mind a budapesti agglomerációban található csömöri telephelyünkön végzünk. Korszerű létesítményekkel, teljes infrastruktúrával kialakított telephelyeink kedvező közlekedési feltételekkel rendelkeznek, hisz autópályák (MO, M1), főútvonalak közelében találhatók.

Veszélyes hulladékok kezelése

A veszélyes hulladékok elkülönített kezelésében és ártalmatlaníttatásában társaságunk jelentős részt vállal. Környezetvédelmi engedélyünk több mint 500-féle veszélyes hulladék szállítására szól, melyhez az előírásoknak megfelelő járművekkel, edényzettel, biztonsági berendezéssel rendelkezünk. Jól képzett szakembereink a teljes körű adminisztráció végzése mellett segítik partnereink dokumentációs feladatait is. Növekvő nagyságrendet képvisel a lakosságtól, illetve étkeztetéssel foglalkozó cégektől begyűjtött rákkeltő használt sütőolaj, valamint a települések orvosi rendelőiben képződő egészségügyi hulladék gyűjtése és ártalmatlanítása. A felmerülő új igények kielégítése érdekében azonnal megkérjük az új engedélyeket és biztosítjuk a szükséges edényzetet.

A hulladéklerakó (depó) rövid bemutatása

1998. őszén került átadásra közel 1 milliárd forint értékű beruházásként az európai szabványoknak megfelelő, új kettős szigetelésű hulladéklerakó. A depó csurgalékvíz-tárolóval, depóniagáz elszívóval, fáklyázóval, számítógépes felügyelettel, monitoring-rendszerrel van ellátva. 2 db 40 tonnás elektromos hídmérlegen keresztül bonyolódik a forgalom, amely közvetlen kapcsolatban áll a számítógépes nyilvántartási és számlázási rendszerrel. A területen kapott helyet 30 m3-es automata üzemanyag-tároló, illetve az 1.600 m2 felületű komposztáló is.

Olajos hulladékok kezelése

Növényi és ásványi olajszármazékokkal szennyezett hulladékokat biológiai kezeléssel történő elbontással ártalmatlanítunk a kommunális lerakón.

Téli útüzemeltetés

Elsősorban Tatabányán és a szűkebb körzetében végzünk téli út- és járdatakarítást. Nagyteljesítményű hótoló és automatikus szóró berendezéssel ellátott speciális célgépeink végzik a téli úttisztítást.

A tatabányai Biogáz üzem átadása

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, az NHSZ Tatabánya Zrt. és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. közös társasága 2,9 milliárd forintos beruházással építette meg Tatabányán Magyarország első önkormányzati tulajdoni hányaddal is rendelkező biogáz üzemét. A biogáz üzem működése során a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékekből, kommunális szennyvíziszapból és szükség szerinti mennyiségű silókukoricából állít elő fermentálással biogázt, majd abból villamos energiát. Az üzem további célja a keletkező hő minél optimálisabb mennyiségének, valamint a végtermék lehetséges hasznosítása.

Integrált irányítási rendszer

Társaságunk nagy hangsúlyt fektet a környezet és minőség védelmére, így az ágazatban az elsők között szerezte meg (2003) az erre vonatkozó minősítéseket. Jelenleg az alábbiakkal rendelkezünk:

ISO 9001 - Minőségirányítási Rendszer

ISO 14001 - Környezetirányítási Rendszer

ISO 45001 – Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer